Egy borblogger naplója

Ahova érdemes ellátogatni a Kunsági borvidéken belül

2017. november 17. 15:17 - Borblogger

Nemrég a kunságban jártam, ahonnan összeszedtem az ÖSSZES hasznos információt nektek. Olvassátok:
Meghatározó borászatok
  • Frittmann Borászat
  • Font Pincészet
  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Települések
  • Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Borota, Csikéria, Dávod, Dusnok, Jánoshalma, Kéleshalom, Kunbaja, Mélykút Tompa
  • Cegléd-Monor-Jászsági körzet: - Ceglédi alkörzet: Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Hernád, Inárcs, Kakucs, Nagykőrös, Nyársapát, Örkény - Jászsági alkörzet: Jászberény, Jászszentandrás, Heves - Monori alkörzet: Bénye, Gomba, Kóka, Monor
  • Dunamenti körzet: Apostag, Dunavecse, Dömsöd, Harta, Solt, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu
  • Izsáki körzet: Ágasegyháza, Fülöpháza, Fülöpszállás, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás
  • Kecskemét-Kiskunfélegyházi körzet: Ballószög, Bugac, Felsőlajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse
  • Kiskőrösi körzet: Akasztó, Bócsa, Csengőd, Imrehegy, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár
  • Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet: Balotaszállás, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunfehértó, Móricgát, Szank, Zsana
  • Tiszamenti körzet: Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Lakitelek, Nagyrév, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár-Homok, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
shutterstock_1368224691422541509.jpgAkasztó
A római katolikus templom tornya gótikus eredetű.

Bugac
A Kiskunsági Nemzeti Park része. A természeti értékek mellett megtekinthető a híres magyar szürke marha, a rackajuh valamint a mangalica tartása is. A pásztorkodás emlékeit múzeum őrzi.

Cegléd
Református temploma Hild József tervei alapján épült a XIX. században. Szintén ebből az időből való a római katolikus templom is, mely előtt késő barokk Szentháromság szobor áll.

Cserkeszőlő
Jódos-brómos gyógyvize mozgásszervi megbetegedésekre kiváló.

Fülöpháza
A község határában található a Kiskunsági Nemzeti Park egyik területe.

Fülöpszállás
A barokk református templom 1758-1761 között épült. A Kiskunsági Nemzeti Park részei a község határában található, gazdag madárvilággal rendelkező szikes tavak.

Harta (Hartau)
A XVIII. századtól német nemzetiségű falu. Híresek kézzel festett bútorai.

Izsák
A községtől nyugatra fekszik a Kolon-tó, hazánk egyik legnagyobb mocsara, mely a Kiskunsági Nemzeti Park része. A védett lápréteken, mocsárréteken és láperdőkön ritka halak, hüllők és madarak élnek.

Jászberény
Az 1472-ben épült ferences templomot a XVIII. század második felében átalakították. Római katolikus temploma barokk stílusú.

Kecel
A fürdőtelep vize 42 ºC-os jódos-brómos hévíz.

Kecskemét
1368-ban egy oklevél már városként említi. A XV. századtól főként a mezőgazdasággal összefüggő iparágak jellemezték. 1870-től indult meg a homoki kertészkedés és szőlőkultúra. Ebben a városban született Kodály Zoltán.

A zsinagógát 1864-1871 között építették. A "Cifrapalota" magyaros szecessziós stílusban készült. A Városháza épületét (1893-1896) Lechner Ödön és Pártos Gyula építette, dísztermét Székely Bertalan freskói díszítik. A volt ferences templomot a XIII-XIV. század fordulóján építették. Az épülethez tartozó XVII. századi barokk kolostorban működik a Kodály Intézet. Az 1832-1834 között épült Katona József Színház előtt 1742-ből származó barokk Szentháromság-szobor áll.

Kiskőrös
Petőfi Sándor szülőházában emlékmúzeum található. A XVIII. században szlovákok települtek ide, hagyományaikat tájház mutatja be. A városban 56 ºC-os konyhasós jódos-brómos hévizű gyógyfürdő is működik.

Kiskunfélegyháza
A régi Félegyházát a XIII. század közepén betelepült kunok alapították, a mai várostól északkeletre eső területen. A városi fürdő épületét, melyet 47 ºC-os hévíz táplál, a század elején építették. A Szent István-templom neoreneszánsz stílusban 1872-1880 között épült. A majolika díszítésu szecessziós Városháza 1912-ben készült el. Az 1753-ban épült a Kiskun Múzeum épülete, mely régészeti-, helytörténeti- és néprajzi gyűjteménynek ad otthont. Itt van Móra Ferenc szülőháza is.

Kiskunhalas
A világhírű halasi csipke története 1902-re nyúlik vissza. Az itt készített csipkék a brüsszeli világversenyen aranyérmet nyertek. Ipari műemléke a működőképes szélmalom. Termálvizes fürdője 49 ºC-os.

Kunszentmiklós
A református templom késő barokk (1792), a Városháza (1826) és a Tóth-kúria klasszicista stílusban épült. 1971-ben a régészek avar fejedelmi sírt találtak.

Lajosmizse
A községben tanyamúzeum található.

Ráckeve
A késő gótikus görögkeleti szerb templom a XV. század végéről való. A Savoyai kastély és a római katolikus templom XVIII. századi.

Solt
Temetőjében faragott fejfák, szőlőhegyén régi pincék láthatók. Fontos dunai átkelőhely.

Soltszentimre
XV. századi gótikus templom romjai láthatók a faluban.

Szabadszállás
A református templom 1728-ban épült.

Szigetújfalu
A római katolikus templom 1770-ben épült.

Tiszaföldvár-Homok
A község fürdőjének gyógyvize jódos. Nevezetessége a Tiszazugi Tájmúzeum.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyborbloggernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1513275185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása