Egy borblogger naplója

Egri bakancslista tőlem :)

2017. október 27. 15:07 - Borblogger

Hogy hova érdemes ellátogatni, ha az Egri borvidékre vetődünk? A nevezetességek mellett mit nem szabad kihagyni a túránk alatt? Erről szedtem össze nektek néhány hasznos infót az Egerben és Eger környékén jártamkor. :)

borvidki_trkp.jpgKitűnő Bikavért kóstolhatunk a Kőporos Borászat, az Ostoros-Novaj Bor Zrt., Simon József, Tóth Ferenc, Tóth István, Sike Tamás, St. Andrea Borászat, Demeter Pincészet, Juhászvin Kft., Kutató Intézet, Thummerer Pincészet, Varsányi Pincészet, Vincze Béla Pincészet pincéiben.
Az egri borokhoz kötődő vigasságok és a borturizmus közkedvelt színtere riolittufába vájt pincék és csárdák sokaságával a Szépasszonyvölgy. A völgy északi ágában megtekinthető a borvidék legrégebbi, műemlék pincéje, az "Istenes Pince", amely a törökkorban titkos templomként működött. Ma is látható az egy kőtömbből faragott oltár és a dombormű, amely Jézust ábrázolja a kereszten. Mind több környékbeli étteremben válogathat a vendég az egri borokra komponált étkek között. Az ínycsiklandozó fogások egyike az erdők-mezők fűszereivel ízesített párolt szarvasszelet bikavéres áfonyamártással. Az édességkedvelőknek pedig jó szívvel ajánlhatjuk a hős egri nők által ihletett egri gömbpalacsintát: a diókrémmel és vaníliasodóval ízesített desszert egy pohár muzeális édes Egri Leánykával a turisták kedvelt csemegéje. Külön említést érdemel a Hotel Korona tulajdonában lévő kétszáz éves István Pince és Nemzeti Bormúzeum, amelynek gyűjteménye átfogó képet nyújt Magyarország borairól.

bolyki_100_egri_bikaver_2015_nn.jpgEger térsége számos kiváló borásznak ad otthont és megélhetést. Közülük is kiemelkedik Thummerer Vilmos, Gál Tibor és Vincze Béla. Az 1995-ben Év Bortermelőjévé választott Thummerer Vilmos Noszvajon készíti magas minőségű borait. Gál Tibornak 1998-ban, Vincze Bélának 2005-ben, 2010- ben pedig dr. Lőrincz Györgynek ítélte oda a Magyar Borakadémia, munkássága elismeréseképpen a megtisztelő Év Bortermelője címet.

Az Egri borvidékre ellátogató borkedvelő turistáknak pár jó tanács: a kihagyhatatlan látványosságok után, csodálják meg a riolittufába vájt borospincék sokféleségét, melyeknek a kis- és nagykőporosi, a kőlyuki, valamint a verőszalai pincesorok adnak otthont. Mindezek végeztével látogassanak el a Szépasszony-völgybe, keressenek egy hangulatos borozót, és élvezzék az egri borok eleganciáját, különleges zamatát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyborbloggernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr6013039188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása